Julkaistu , julkaisija

BASF Ultrafuse BVOH materiaaliesittely

Markkinoille on ilmestynyt erinäinen joukko veteen liukenevia tukimateriaaleja, joista tunnetuin on PVA. Tahdomme esitellä vaihtoehdoksi BASF Ultrafuse BVOH.

Tämä tuote nyt esittelytarjouksessa -20%! Tarjous voimassa 23.1. - 06.02.

BVOH (Butenediol Vinyl Alcohol Co-polymer) on hiukan tuntemattomampi tukimateriaali, mutta olemme löytäneet sille useita käyttökohteita PVA:n korvaajaksi. Materiaali on helppo tulostaa, eikä vaadi tulostimelta paljoa. Suosittelemme käyttämään alustan lämmitystä ja tartunta-ainetta, jotta voit varmistua ensimmäisten kerrosten hyvästä kestävyydestä. Materiaali tulostuu hyvin alhaisessa lämpötilassa (noin 200 °C ytimestä riippuen). Tämä tulostuslämpötila voi olla kuitenkin heikkous jos sitä käytetään yhdessä korkean lämpötilan materiaalien kanssa (rajatasot hitsautuvat). Muutoin tukimateriaali soveltuu hyvin laajasti eri rakennusaineiden kanssa käytettäväksi: esimerkiksi PLA, ABS, PETG, nailon ja TPU. Suosittelemme käyttämään Ultimakerissa BB 0.8 -tulostusydintä, joka nopeuttaa tulostamista huomattavasti ja vähentää tukkeutumisriskiä.

Yksi PVA:n huonoista puolista on sen kohtuu hidas liukeneminen veteen. BVOH on tässä asiassa huomattavasti nopeampi.

Tässä kuvassa olevat kaksi filamenttia (yllä BVOH ja alla PVA) ovat olleet vesilasissa yhtä kauan. Kuvasta näkee selkeästi eron liukenemisnopeudessa. Suositeltavin vaihtoehto on käyttää ultraäänipesuria, joka nopeuttaa huomattavasti onkaloiden ja muiden ahtaiden paikkojen liuottamista. Suosittelemme lisäksi poistamaan mahdollisimman paljon tukiainetta mekaanisesti ennen liuottamista. Tällöin voit käyttää ja säästää vettä useammalle tulosteelle.

Lisäksi BVOH kestää PVA:ta paremmin ilmankosteutta. BVOH on kuitenkin hygroskooppinen materiaali, joten emme kuitenkaan suosittele materiaalia säilytettäväksi avoimena tulostusympäristössä. Oikein säilytettynä BASF lupaa materiaalille yli 12kk säilymisajan. Mikäli materiaali altistuu kostealle huoneilmalle, voidaan sitä kuivata 60 °C lämpötilassa.

Tuotteen datalehti (PDF)

Tutustu myös muihin BASF:n materiaaleihin!

Terveisin,
Keijo Johansson

Kommentit: 0
Lisätietoja:: FDM, FFF, PVA, Ultrafuse, basf, bvoh, ultimaker

Vain rekisteröidyt käyttäjät voivat jättää kommentteja.
Kirjaudu sisään ja jätä kommentti Rekisteröidy heti