Julkaistu , julkaisija

Polymaker PolyMide CoPa materiaaliesittely

Tällä kertaa materiaaliesittelyssä luja Polymaker PolyMide CoPa

Materiaalista nyt esittelytarjous -20%. Kampanjahinta voimassa 7.2. - 21.2.2020

CoPa on nailon 6 ja nailon 6.6 kopolymeeri, joka on suunniteltu käyttökohteisiin missä vaaditaan suuria lujuuksia. Tulosteille voidaan suorittaa myös päästö 70 ˚C 2h ajanjaksolla, joka parantaa niiden lämpötilankestoa.

Materiaalin mekaaniset ominaisuudet:

  • Youngin moduli - 2223 ± 199 Mpa
  • Vetolujuus - 66.2 ± 0.9 Mpa
  • Taivutuslujuus - 97.0 ± 1.1 Mpa
  • Charpy iskusitkeys - 9.6 ± 1.4 kJ/m2

CoPa on kohtuu helppo tulostettava. Suosittelemme käyttämään tulostimessa kotelointia, joka vähentää kappaleeseen kohdistuvia ilmavirtoja ja liiallista viilentymistä. Tämä parantaa kerrostarttuvuutta ja takaa kestävät tulosteet. Materiaali on valmistettu Polymakerin Warp-Free -tekniikalla, eli sen käpristymisherkkyyttä on pyritty vähentämään valmistusprosesseilla. Materiaali tulee säilyttää kosteudelta suojattuna ja ajoittain kuivattava (kuivaukseen Polymaker suosittelee 80 ˚C lämpötilaa 12h ajanjaksolla)

Materiaalin kotisivut mistä löytyy tekninen datalehti ja muut materiaalin tiedot: https://eu.polymaker.com/product/polymide-copa/

Olemme sponsoroineet Metropolia Motorsportsin formulaprojektia, joiden rakennushankkeessa CoPa-materiaalia on käytetty useassa eri kohteessa.

http://metropolia-motorsport.fi/

Moottorin taajuusmuuttajan koteloinnissa lujasta kopolymeeristä oli erityisen paljon hyötyä. Kotelointiin tiimi suunnitteli tulostetut kannakkeet ja kiinnikkeet, jotka korvasivat metalliset osat. Formuloiden rakennussäännöt edellyttävät jokaisen taajuusmuuttajan kotelon metalliosan olevan maadoitettu. Muoviosia käytettäessä vältyttiin erillisiltä maadoitusjohtimilta ja kotelosta tuli lisäksi kevyempi ilman metallisia osia.

Tulosteita käytettiin lisäksi ei-niin-kriittisien kiinnikkeiden toteuttamiseen, joihin ei kohdistunut suurta kuormaa, kuten esimerkiksi piirilevypakkojen välitappeihin. CAD-mallinnusta käyttämällä kiinnikkeistä ja kannakkeista saatiin juuri sellaisia kuin tarve vaati. Formulassa käytetyn ratin kahvaosista saatiin muotoiltua tukevat ja hyvin käteen sopivat tulostettuja osia käyttäen. 3D-tulostus oli todella tehokas tapa viedä nopeatempoista kehitysprojektia eteenpäin, koska osien uusia versioita päästiin testaamaan jo saman päivän aikana.

 

Kommentit: 0
Lisätietoja:: FDM, FFF, copa, copolymer, kopolymeeri, nailon, nylon, pa6, pa6.6, polymaker, polymide

Vain rekisteröidyt käyttäjät voivat jättää kommentteja.
Kirjaudu sisään ja jätä kommentti Rekisteröidy heti