Julkaistu , julkaisija

BASF Ultrafuse TPU 85A materiaaliesittely

Tällä kertaa materiaaliesittelyssä BASF Ultrafuse TPU 85A

Tuote verkkokaupassamme

Materiaalilla esittelytarjous -20%. Kampanja voimassa 2.3. - 16.3.

TPU, eli termoplastinen polyuretaani on yleisesti käytetty esimerkiksi älypuhelimien suojakuorissa. Materiaali on todella sitkeää ja se kestää hyvin iskuja. Joten se on juuri omiaan suojaamaan komponentteja, tai sitä voidaan käyttää esimerkiksi tärinän vaimennukseen. Tämä Shore 85A TPU on hiukan pehmeämpää kuin Ultimaker TPU, joka on Shore A -arvoltaan 95. Materiaali kestää myös pakkaslukemia juuri ominaisuuksiaan menettämättä (datalehdessä -30 °C lujuustestit).

3D-tulostettuna TPU antaa lisämahdollisuuksia, koska käyttäjä voi vaikuttaa tulostetun seinämän paksuuteen ja sisätäyttöön. Nämä kaksi parametria muuteltuina vaikuttavat suuresti miten kappale ottaa iskuja vastaan. Harvalla sisätäytöllä kappale joustaa todella paljon ja tällöin materiaalia voidaan käyttää korvaamaan esimerkiksi pehmeämpiä, täysin kiinteitä osia. Suurempi sisätäyttö luo kappaleista kimmoisampia. Kappaleista tulostuu oikeilla asetuksilla ilmatiiviitä ja osista voidaan täten luoda myös alkeellisia ilmajousia.

Kumimaisesta olemuksesta johtuen tätä materiaalia voidaan soveltaa eri tarttujiin ja suurta kitkaa vaativiin pintoihin. Ultimakerin kahden tulostusytimen tekniikalla voidaan tarttujista toteuttaa saumattomia kahden materiaalin tulostuksen avulla. Voit siis esimerkiksi tulostaa tarttujan varren jostain kovasta ja joustamattomasta materiaalista ja pelkästään tartuntapinnan pehmeästä TPU:sta

Materiaali kestää hyvin myös öljyjä ja rasvoja, joten sen käyttö konetekniikan puolella on mahdollista. Yksi hyvä sovelluskohde on esimerkiksi liukuvien sylintereiden suojapalkeet.

Materiaali on haastava tulostaa bowden-tyyppisillä tulostimilla ja sitä suositellaankin käytettäväksi suoravetoisten tulostimimen kanssa. Ultimakerilla tulostettaessa on hyvä pitää tulostusnopeudet rajallisina ja pyrkiä välttämään materiaalin takaisinvetoa. Lisäksi tulostusytimien lämpötiloja tulee nostaa, jotta materiaali pääsee virtaa mahdollisimman hyvin. Suosittelemme lisäksi käyttämään Ultimakerin kanssa 0.8mm tulostusydintä. Materiaali on todella hyvin kosteutta kestävää, mutta imee itseensä hiukan kosteutta ympäristöstä. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi suosittelemme kuivaamaan materiaalia ennen tulostusta (kosteassa tulosteessa alkaa ilmenemään seitittymistä).

Materiaalin datalehti (pdf / EN): https://www.ultrafusefff.com/wp-content/uploads/2019/01/Ultrafuse_TPU_85A_TDS_EN_v2.3.pdf

Muut BASF:n tulostusmateriaalit

 

Terveisin,
Keijo Johansson
 

Kommentit: 0
Lisätietoja:: 85A, FFF, Ultrafuse, basf, shore 85, tpu

Vain rekisteröidyt käyttäjät voivat jättää kommentteja.
Kirjaudu sisään ja jätä kommentti Rekisteröidy heti