Formlabs julkaisi kohtuuhintaisen SLS-tulostimensa Fuse 1:n vajaa vuosi sitten. Suomeen myydyistä laitteista alkaa hiljalleen kertyä kokemusta ja “näppituntumaa.” Mutta vauhti vain kiihtyy, sillä tänään 13.7. 2022 Formlabs julkaisee laitteesta seuraavan version nimeltä Fuse 1+ 30W.
Tämä “Mark 2”-kone on monilta osin paranneltu, mutta kaikki muutokset ovat “pellin alla”. Laitteet pysyvät ulkonäöltään ja mitoiltaan samoina, ainoastaan paino on Fuse 1+:ssa kasvanut hieman. Kuten nimikin sanoo, Fuse 1+:n suurin parannus on laserin tehon nosto 10W:sta 30W:iin. Tämä on myös edellyttänyt galvanometrijärjestelmän päivittämistä. Suurempi laserin teho mahdollistaa jopa 50 % nopeamman tulostuksen olemassa olevien materiaalien kanssa. Se mahdollistaa myös uusien materiaalien käytön, joihin tehot eivät ole tähän mennessä 10W laserilla riittäneet.
Toinen iso muutos on koneeseen lisätty kaasujärjestelmä, joka mahdollistaa hapen poiston tulostustilasta inerttiä kaasua (lue:typpi) käyttämällä. Typen käyttö ehkäisee materiaalin hapettumisen ja siitä on eniten hyötyä PA11-materiaalia tulostettaessa, sillä sen avulla saadaan jauheen refresh rate pudotettua samaan 30% arvoon mitä PA12-pohjaisilla materiaaleilla.
Kolmantena merkittävänä parannuksena mainittakoon tulostimen jauhesiilon pohjalla oleva tärytinmoottori, joka mahdollistaa paakkuuntumisherkkien materiaalien kuten TPU-pohjaisten jauheiden tulostuksen. Mitä taas tulee koneen sydämeen eli tulostuskammioon, ilokseni voin sanoa että siihen ei tule mitään muutoksia. Eli sama kammio käy sekä Fuse 1:een että Fuse 1+:aan, kunhan sille vain on määritelty oikea materiaali (ja tämänhän voi aina vaihtaa koneen asetuksista).
Ei suinkaan… Ennen kuin alatte vetämään ostohousuja jalkaan, pitää muistuttaa parista asiaa. Fuse 1+ 30W tulee olemaan noin 10K kalliimpi kuin Fuse 1. Sen tarkoitus ei ole missään nimessä syrjäyttää olemassa olevaa kohtuuhintaista ratkaisua nimeltä Fuse 1. Formlabs jatkaa molempien laitteiden kehittämistä samalla tahdilla mitä aiemminkin. Retrofit- intoilijoiden suruksi pitää valitettavasti todeta, että koneiden väliset erot ovat sen verran merkittäviä, että Fuse 1:n jälkikäteen Fuse 1+:ksi modifiointi ei ole mahdollista.
Formlabsin tunnuslause Fuse 1+:lle on “Truly Rapid SLS”, mikä kuvastaa hyvin tulevaa kohderyhmää. Jos osat on saatava nopeasti, kohtuullisen kokoinen PA12-päkki valmistuu tunneissa aiemmin puhuttujen päivien sijasta.
Inertin kaasun käyttö pysyy Fuse 1+:n kanssa puhtaasti optiona, kaikkia materiaaleja voi tulostaa myös ilman kaasua. Ja varoitettakoon jo heti, että koneen “uuni” ei ole kaasutiivis, vaan typpeä kuluu noin 2x50 l painepulloa täyttä päkillistä kohti. Mikäli typpeä aikoo käyttää, Formlabs suosittelee vahvasti typpigeneraattorin hankkimista. Tämä tulee paljon halvemmaksi ja on myös työturvallisuuden kannalta parempi ratkaisu, sillä generaattorit erottavat typen ympäröivästä ilmasta jossa sitä on rutkasti (~78%) tarjolla. Jo aiemmin mainitsin, että typestä on eniten hyötyä PA11-materiaalin kanssa. Ilman typpeä tulostettaessa tarvittava 50% refresh rate nimittäin johtaa väistämättä materiaalihukkaan, koska näin suurta packing densityä on hyvin vaikea saavuttaa tulostettaessa. Muiden kuin PA11-pohjaisten materiaalien kanssa taas typen käytöstä saadaan vain pieni etu jonkun verran parantuvien mekaanisten ominaisuuksien myötä.
Ja sokerina pohjalla vielä yksi juttu… Eli kuten hienovaraisesti äsken vihjaisin, Formlabs julkaisee samalla uuden, vain Fuse 1+:lla tulostettavan materiaalin PA11 CF. Kyse siis on hiilikuituseosteisesta PA11-nylonista. Jo aiemmin esitellystä PA12 GF:stä poiketen hiilikuitu on jauheen seassa irrallisena eikä muoviin sulautettuna kuten PA12 GF:n lasikuulatäyte. Mutta en aio nyt esitellä tämän tarkemmin, sillä tulemme tekemään tästä tulostusmateriaalista erillisen artikkelin myöhemmin.
Vanha tuttavuus Fuse Sift ei muutu uuden tulostimen myötä miksikään, se on edelleen yhtä hyvä laite huollatpa sillä mitä materiaalia hyvänsä. Ainoa asia mitä joudut ehkä tekemään, on seulaverkon vaihto 300 micronin kokoiseen (normaalikoko 150 micron) mikäli seulot PA11 CF materiaalia.
Terveisin,
Aleksis Lehtonen
Support & Service- Maker3D