Julkaistu , julkaisija

Formlabs Fuse 1- asiantuntijan mietteet

allun_artikkeli_31

Formlabs Fuse 1 vihdoin käytössä

Saimme  loppuvuodesta 2021 myyntiin viimeistellyn version jo vuosia sitten julkaistusta Fuse 1 SLS-tulostimesta. Tuotekehitysprosessi oli pitkä ja kivinen, mutta nyt kone on täällä ja sillä on ehditty ajaa päkkejä kohta reilun parin kuukauden ajan. Miltä nyt tuntuu?

Itse kommentoin nyt sen kaverin housuissa, joka laitteen purkaa jos huonosti käy. Formlabs on pitänyt meille melko kattavan koulutuksen koneen käytöstä sekä sen rakenteesta, opetusvideoilla koko laite pistetään vaihe vaiheelta atomeiksi ja komponentit kaivetaan esille esiteltäviksi. Eli olo ei ole ihan täysin avuton, vaikka varmasti “kertauskurssin” joutuukin katsomaan kun totuuden hetki tulee.

Itse tulostaminen koneella on osoittautunut todella helpoksi ja tulosteiden laatu on ollut priimaa, kuten aiemmatkin kirjoittajat ovat jo todenneet. Eli siinä mielessä kaikki näyttää lupaavalta! Ensimmäinen firmwaren päivityskierroskin on jo takana sekä Fuselle että Siftille. Saimme myös kerättyä hieman huoltokokemusta, kun toinen kammion infrapunalampuista sanoi työsopimuksensa irti. Tarkistuksia tehdessä tuli myös avattua elektroniikoiden “konepelti” koneen takaa, mutta sieltä tuli (onneksi) vesiperä. Kone tuli kuntoon heti kun uusi QT-lämmitin saatiin paikalleen, vaihto oli lapsellisen helppoa.

allun_artikkeli_1

Fuse 1 & Fuse Sift 

Sitten vielä pari sanaa Fuse 1 & Fuse Sift voimakaksikosta… Itselläni oli sitä ennen kokemusta vain Sinterit Lisa Pro tulostimesta ja sen kanssa puljaamisesta. Jauheiden käsittely em. koneen yksinkertaisen moottoriseulan ja käsityökalujen kanssa oli hidasta ja ennen kaikkea sotkuista. Kun meillä oli Lisa Pro aikanaan kellarissa, laitteiden ympärillä oli aina tasainen kerros pulveria lattian liukasteena. Mutta jo Fuse & Sift koulutuksen aikana iski tajuntaan, miten hyvin Formlabs oli ratkaissut nämäkin ongelmat laitteita suunnitellessa. 

Siftin käytössä jo lähtökohtana on se, ettei SLS-pulveria ole tarkoitus päästää “karkuun” laitteistosta. Valloilleen päässeeseen jauheeseen liittyy pölyräjähdys- liukastumis- ja inhalaatioriskejä, se ei kehon sisällä mitään terveystuotetta ole vaikkei akuutisti myrkyllistä olekaan. Vesistöön päästessään se on myös pahinta mahdollista mikromuovisaastetta. 

Ja ympäristölle koituvan riskin lisäksi asialla on myös tulostustekninen aspekti. Parhaan mahdollisen tulostuslaadun takaamiseksi tulostuskierrossa oleva SLS-jauhe on pidettävä mahdollisimman puhtaana ulkoisesta kontaminaatiosta. Jauhetta ei missään nimessä käsitellä paljain käsin, sillä ihmisestä irtoaa rasvoja, hilsettä, vaatteiden kuituja ja kaikkea mahdollista SLS-prosessin turmelevaa ainesta. Erityisen vaarallinen kontaminantti on tulosteiden viimeistelyssä käytettävä lasikuulapuhallusjauhe, ja siksi puhalluskaappi ei sovi samaan tilaan Fusen  ja Siftin kanssa.

Mutta onneksi Fuse Sift on jo itsessään suuri apu tässä prosessissa, se on suunniteltu minimoimaan jauheen manuaalinen käsittely. Ainoa työvaihe, missä jauheeseen joutuu fyysisesti koskemaan on päkin hajottaminen ja osien puhdistus (muista kumihanskat). Työvaihe tuottaa luonnollisesti pölyä, mutta Siftin vetokaappi vangitsee lähes kaiken ilmaan karkaavan jauheen lähes puolen neliömetrin kokoiseen HEPA-suodattimeen. En olekaan itse pitänyt ikinä tarpeellisena pitää pölysuojanaamaria päässä osia harjaillessa. Ja kunhan kaavit yli jäävän jauheen ritilästä läpi, Sift huolehtii lopusta. Ritilän alla olevalle moottoriseulalle jää aina pieni keko jauhetta, jonka raekoko on kasvanut liian suureksi tulostukseen, tämä imuroidaan purkuprosessin päätteeksi roskiin. Jauheen annostelu ja sekoitus on tämän jälkeen suorastaan hauskaa, tyyliin paina nappia ja Sift hoitaa homman. Sitten vain tyhjennät kasetin Fusen siiloon ja homma alkaa alusta. 

Terveisin,

Aleksis Lehtonen

Support & Service- Maker3D

 
Kommentit: 0
Lisätietoja:: 3d printing, Formlabs, Fuse, SLS, shift

Tämä viesti on suljettu. Siihen ei voi enää lisätä kommentteja.