Julkaistu , julkaisija

Formlabs Fuse 1+30W ja huollon asiantuntijan mietteet

 

Formlabs_Fuse_Support_SpecialistKokemuksia Formlabs Fuse 1+ 30W:stä, käyttö ja huolto

Hernesaaren demokone vaihtui loppuvuodesta 2022 uudistettuun Fuse 1+ 30W -malliin, mutta miten laite on toiminut? Ohessa joitain kokemuksia.

Ulkoisesti Fuse 1+ erottuu edeltäjästään vain jauhesiilon koteloinnin mustalla värillä, koneen takana taas poistoilma-aukon tilalla on liitäntä typpikaasulle. Lisäksi jauheiden mukana tulevien krediittikorttien lukija on siirretty IR-sensorin luukun sisältä koneen oikealle kyljelle siilon etupuolelle. Todelliset muutokset ovatkin pellin alla kuten aiemmassa aiheeseen liittyvässä artikkelissa totesin.

Käyttäjän kannalta Fuse 1+ ei eroa käytännössä mitenkään Fuse 1:stä, ainakin jos käytetään perusmateriaalia eli PA12:ta. Suurin ero on koneen tulostusnopeudessa, jossa ero edeltäjään on melko huima. Kolminkertainen laserteho mahdollistaa täyden päkin tulostamisen vajaassa vuorokaudessa. Hieman monimutkaisemmaksi prosessi menee, mikäli tulostetaan PA11-pohjaisia materiaaleja typpikaasun kanssa, mutta olennaisin homma on sopivan typpigeneraattorin hankinta ja kytkeminen. Sitten vain säädetään Fuse 1+:n IR-sensoriluukun alla olevasta paineensäätimestä virtaus kohdalleen, kone opastaa tässäkin toimenpiteessä.  

Oikein varustettua Fuse 1+aa voikin jo ihan hyvällä syyllä sanoa tuotantokoneeksi, työkierron nopeuttamiseksi kammioita olisi hyvä olla 1 ”ylimääräinen” eli 2 kammiota yhdellä koneella ja 3 kahdella. Sama pätee myös optisiin kasetteihin, joiden puhdistus voi välillä olla aikaa vievää. Varsinkin pidempään käytössä olleeseen kasettiin alkaa kertyä ”nokea” joka ei poistu ilman sopivaa pesuainetta. Tähän liittyen vielä pari sanaa Alconox Precision Cleaner-pesuaineesta jota Formlabs suosittelee kasettien ”raskaspesuun.” Ko. Aine tulee jauheena joka pitää sekoittaa tislattuun veteen suhteessa 1:100 (paino%). Ikävänä huomiona valmis Alconox-liuos vanhenee parissa viikossa, joten sitä ei kannata sekoittaa kerralla enempää kuin mitä työhön tarvitsee. Pienenä vinkkinä Fuse 1+:n mukana tuleva annostelupullo vetää 2 dl vettä, eli tähän menisi 2 g jauhetta. Näin pienien määrien mittaaminen edellyttää jo tarkkuusvaakaa jota ei välttämättä ihan joka paikasta löydy. Itse olemmekin korvanneet Alconoxin lievästi emäksisellä yleispuhdistusaineella (Kiilto Pro Vieno). 

Tähän mennessä kone ei ole vaatinut mitään erityisiä toimenpiteitä normaalien puhdistusten ja tarkistusten lisäksi (ajettu jo +1000h), joten huollon näkökulmasta kone on ollut loistava. Kunhan vain käyttäjät pitävät huolta laitteistosta. 

Ystävällisin terveisin,

Aleksis Lehtonen

Support Specialist - Maker3D


Vain rekisteröidyt käyttäjät voivat jättää kommentteja.
Kirjaudu sisään ja jätä kommentti Rekisteröidy heti