Julkaistu , julkaisija

Kiertotalous kohtaa 3D-tulostuksen

Uutiskuva_brightbio

 

Olemme tiedottaneet viime kuukausina Maker3D:n ja BrightPlus-yhtiön 3D-tulostukseen sopivien raaka-aineiden kehitysyhteistyöstä ja sen etenemisestä. Tämän yhteistyön seurauksena syntyneen BrightBio-materiaaliperheen tuotteissa hyödynnetään kestävän kehityksen ja kiertotalouden mukaisesti eri teollisuussektoreiden sivuvirtoja metsäteollisuudesta maatalouteen, jotka muutoin päätyisivät hyödyntämättöminä takaisin luontoon.

Tulostuspalvelumme käyttää tällä hetkellä kolmea BrightBio- materiaalia: BrightBio® Clear Pohjamateriaalia, BrightBio® Ash Tuhkamateriaalia ja BrightBio® Coffee Kahvimateriaalia. Kaikki nämä materiaalit ovat biohajoavia eivätkä ne jätä elinkaarensa päässäkään ympäristöön haitallista pitkäikäistä mikromuovia. Materiaalia voi hyödyntää esimerkiksi prototyyppivaiheiden tuottamiseen ennen varsinaisen massavalmistuksen aloitusta. Saatavilla on nyt myös ruiskuvaluun sopiva granulaatti. Valitsemalla BrightBio -materiaalin olet siis mukana esimerkiksi vähentämässä kiertotalousvajetta.

BrightBio® Ash Tuhkamateriaali

Materiaali on tumma, harmonisen värinen filamentti, jossa on seassa käytetty lähialueilta saatavaa biotuhkaa. Materiaalissa on hyvät tekniset ominaisuudet ja se on helposti tulostettavissa laajan tulostuslämpötilansa ansiosta. Materiaalia voi verrata PETG:iin, joka on helposti tulostuva, hajuton, warppaus-vapaa materiaali korkealla iskun- ja kemikaalinkestolla. Näistä syistä PETG onkin monien suosikkifilamentti. 

Vaikka tuhkamateriaali on suhteellisen kovaa, se joustaa kuitenkin jonkun verran ja kestää hyvin kulutusta. BrightBio Ashin kestävyyttä voidaan kasvattaa entisestään tulostamalla sitä kuumemmalla lämpötilalla. Jos taas halutaan saada kappaleen ulkonäöstä entistä esteettisempi, onnistuu se säätämällä tulostuslämpötilaa kylmemmäksi. Täysin biohajoava ja kompostoitava tuhkamateriaali maatuu paremmin kuin perinteiset 3d-tulostettavat biomuovit, eikä se myöskään päästä haitallisia mikromuoveja maaperään hajotessaan. Materiaalille ollaan hakemassa EN13432 standardia. Standardin myöntäminen edellyttää että kompostoitava materiaali hajoaa täysin yhdellä kompostointikerralla. 

BrightBio® Ashissa käytetyn tuhkan ansiosta materiaali ei syty palamaan helposti, eikä siinä ole havaittavissa lämpölaajenemisesta johtuvaa käyristymistä tulostuksen aikana. Suositeltavia käyttökohteita materiaalille ovat esimerkiksi koriste-esineet, huonekalut, käyttöesineet ja prototyypit.

Ash- tuhkamateriaalista tulostettiin yrttiruukku. Ultimaker- tulostimella ruukku tulostui hiukan reilussa 2 tunnissa.

Kuva 1. Ash- tuhkamateriaalista tulostettiin yrttiruukku. Ultimaker- tulostimella ruukku tulostui hiukan reilussa 2 tunnissa

Oletko kokenut 3D-tulostaja ja kiinnostaisiko sinua testata BrightBio® Ash- tulostusmateriaalia?

Mikäli olet kiinnostunut ottamaan testitulostettavaksi Ash- materiaalin tai jonkun muun BrightBio tuoteperheen materiaaleista, ota yhteyttä tom.eskelila@maker3d.fi.

 

suvi_2

Parhain terveisin,

Suvi Lohilahti- Maker3D


Tämä viesti on suljettu. Siihen ei voi enää lisätä kommentteja.