Julkaistu , julkaisija

Materiaaliesittelyssä Formlabs Model V3 -hartsi

artikkelikuva_model_resin

Formlabs-uutuus

Formlabsin tuorein hartsimateriaali julkaistiin pari kuukautta sitten, joten on korkea aika kirjoittaa siitä myös tänne. Kyseessä on nyt siis hammasteknikoiden käyttöön tarkoitetun Model-hartsin kauttaaltaan uudistettu versio 3.

Model V3

Model- tai vanhemmalta nimeltään Dental Model-hartsi ei sinänsä ole mikään uusi tuote, mutta ainoa yhteinen asia ensimmäisen ja kolmannen sukupolven välillä on nimi. Ko. hartsi on siis tarkoitettu perinteisen valukipsin korvikkeeksi hammasteknikoiden tarpeisiin. Model-hartsi ei ole bioyhteensopivaksi sertifioitua ja siten tulostettavissa myös Form 3/3+ tulostimilla. Tällöin sen jälkikäsittelyä ei kuitenkaan voi tehdä bioyhteensopivien materiaalien välineillä. Model-hartsi on hinnaltaan edullisemmasta päästä eli on samanhintaista Standard-materiaalien kanssa.

Ensimmäisen sukupolven Dental Model-materiaali julkaistiin maaliskuussa 2017 ja korvattiin jo saman vuoden lokakuussa version 2 Model-hartsilla ja sana “Dental” pudotettiin nimestä. Version 2 hartsilla mentiinkin sitten lähes näihin päiviin asti. Huomionarvoisena seikkana Formlabsin versiohistoria väittää, että Model V2 ja V3 hartseja saa sekoittaa keskenään. 

Mekaanisilta kimmoarvoiltaan Model V3 on hieman pehmeämpää mitä Standard-materiaalit, ja huippulujuudeltaan heikompaa. Lämpötaipuma-arvot ovat lähes samat. Mutta tämä saattaa olla tehty ihan tarkoituksella, koska materiaalilla on tarkoitus korvata kipsivaloksia mitkä nekään eivät ole mitään lujia. Lujuutta tärkeämpää on pikemminkin helppo työstettävyys. 

artikkeli_1

Kuva 1. Model V3-testitulostus-projekti

Tulostuskokemuksia Model V3:sta

Tähän mennessä Model V3:sta on tulostettu vasta joitain demomalleja, mutta osa hammasteknikko-asiakkaistamme on jo ottanut sen käyttöön. Itse tehtyjen ekojen mallien kanssa havaittiin eräs ESD-materiaalin erityispiirre, nimittäin pesuliuottimen kontaminoituminen, mistä lisää asiaa myöhemmin. Tämä hieman pilasi ensimmäisten printtien lopullista ulkonäköä mutta itse tulostus onnistui hienosti. Eräs positiivinen huomio kiinnittyi tulostuksen nopeuteen, sillä jopa 50 mikronin kerrospaksuudella tehdessä Kuvan 1. mukainen alustallinen valmistui PreFormin arvion mukaan tunnissa ja 23 minuutissa. Mikäli kerrospaksuuden nosti 100 mikroniin, arvioitu tulostusaika putosi 47 minuuttiin. Ikään kuin Model V3:een olisi “poimittu” Draft-hartsista nopea tulostusaika.  

Valmiiden printtien pinta on hieman karhean oloinen ja miellyttävä käsitellä. Väri on versiota 2 vaaleampi ja hieman enemmän läpinäkyvä, siinä missä kakkonen oli “okran” värinen ja täysin opaakki. Myös se asia tuli todistettua, että tuet kannattaa irrottaa malleista vasta jälkikovetuksen päätyttyä, sillä suoraan tulostusalustalle tarkoituksellisesti tekemäni näyteliuskat tulivat ulos Curesta käyristyneinä. Ja se yksi tukien kanssa tulostettu versio pysyi suorana (Kuvat 2-4).

allu_2

Kuva 2. Testitulostetut hammasmallit, tahriintuminen tapahtunut pesun yhteydessä (ESD-hartsin nanopartikkeleita)

A2

Kuva 3. Suoraan tulostusalustalle tulostettu näyteliuska jälkikovetuksen käyristämänä.

A3

Kuva 4. Tukien kanssa tulostettu näyteliuska jälkikovetettuna, muoto on pysynyt.

Sen verran asiakaspalautettakin materiaalista on saatu, että ko. materiaali peseytyy helpommin ja tulostuslaatu on tarkempaa. Myös uutta väriä pidettiin esteettisempänä. Tulosteiden helpompi irrotettavuus tuista ja parempi tarkkuus saattaa kylläkin johtua itse tulostimesta eikä materiaalista, sillä tuoreimman firmware-päivityksen myötä myös vanhoihin Form 3- tai 3B-tulostimiin tuli ohjelmallisesti suuri osa uuden 3+/3B+ päivityksen parannuksista. Huhut tosin kertovat, että Model V3 olisi jollain tavalla “sukua” myös Grey Pro-hartsille, jota pidetään Formlabsin materiaaleista “tarkimpana.”

Formlabs Model V3-  tulostushartsi löytyy verkkokaupastamme.

Ja lopuksi vielä linkit TDS- ja SDS-dokumenttien kirjastoon, josta löytyy em. dokumentit kaikille materiaaleille:
https://formlabs.com/3d-printers/form-3/tech-specs/#data-sheets 

Terveisin,

 

Aleksis Lehtonen

Support & Service- Maker3D

 

 

 

 

Kommentit: 0
Lisätietoja:: Formlabs, dental, model, resin

Vain rekisteröidyt käyttäjät voivat jättää kommentteja.
Kirjaudu sisään ja jätä kommentti Rekisteröidy heti