Julkaistu , julkaisija

Teknisten aineiden opettajien vastaisku - hajautettu massavalmistus

Viime kevät oli poikkeuksellista aikaa. Suomessa jouduttiin uudenlaisten kysymysten äärelle esimerkiksi suojavarusteiden riittävyyden suhteen kun COVID-19 löysi tiensä tänne. Hallituksen tiedotuspolitiikka suojavälineiden riittävyydestä oli myös ajoittain sekavaa, eikä tosiasiassa aina ihan ollut varmuutta siitä oliko varusteita riittävästi.  

Huhtikuussa Yle uutisoi Teknisten aineiden opettajat TAO ry:n haluavan ottaa koulujen 3D-tulostimet ja laserleikkurit poikkeustilan aikaiseen hyötykäyttöön. Opettajien mukaan laitteilla voitaisiin valmistaa koronapandemian vuoksi tarvittavia suojavarusteita kunnille.

Koska tulostimet olivat vajaakäytöllä koulujen etäopetuksen vuoksi, niiden ohjelmoiminen valmistamaan hajautetusti suojavisiirejä onnistuisi helposti. Maker3D päätti lähteä Tuomo Einiön ehdotuksesta mukaan tähän teknisten aineiden opettajien alulle panemaan koronanvastaiseen iskuun lahjoittamalla kouluille projektissa tarvittavia tulostusmateriaaleja.

Tuomo Einiö on helsinkiläinen teknisten aineiden opettaja sekä TAO ry:n koulutusasiainhoitaja.

“Varovaisesti arvioiden Suomen kouluissa on satoja 3D-tulostimia. Jos koulujen laitteisto valjastetaan visiirien tekoon, puhumme yhtäkkiä valtavasta tuotantomäärästä, jopa  tuhansista kappaleista kuukaudessa”, Einiö pohtii.

Projekti avaa ikkunan, josta varovasti kurkkaamalla voi nähdä skenaarion valmistuksen tulevaisuudesta. Teknologian nopea kehitys mullistaa valmistavaa teollisuutta ja keskeisenä uudistuksen ajurina toimii digitalisaatio. Hajautetut tuotantostrategiat tulevat tarpeeseen, kun entistä pienempiä tuotantoyksikköjä tarvitaan tuottamaan räätälöityjä komponentteja lähellä asiakkaita. Tällainen tuotantomalli kuormittaa vähemmän ympäristöä kun raaka-aineen tuotanto, valmistus ja kierrätys tapahtuu lokaalisti. 

Hajautettu massavalmistus tuo hyvin suunniteltuna myös muita hyötyjä yrityksille. Globaalin kriisin sattuessa komponenttien saatavuus ei kärsi tai lopu kokonaan. Kustannussäästöjä syntyy kun erillisiä varastoja ei enää tarvita, sillä kappaleet ja osat valmistetaan suoraan tarpeeseen.  Toimitusaika lyhenee kun tarvittava tuote valmistetaan lähellä käyttäjää. Lisäksi yksilöllinen räätälöinti ja pienten sarjojen valmistus kasvattavat kilpailukykyä. 

Vaikka ensimmäisestä COVID-19:n aallosta selvittiin muuhun maailmaan nähden kohtalaisen pienillä vaurioilla, ei ole syytä olettaa että pahin olisi takana. Koronan toinen aalto on rantautunut Suomeen ja se kuinka rajusti se vaikuttaa esimerkiksi varaosien saatavuuteen tai toimitusaikoihin, on toistaiseksi kysymysmerkki. Hajautettu massavalmistus on todellakin käsite, jonka jokaisen tuotteita valmistavan yrityksen kannattaa viimeistään nyt herätä ymmärtämään.

Terveisin,

Joni Kumpulainen

Sales - Maker3D Oy

 

Vain rekisteröidyt käyttäjät voivat jättää kommentteja.
Kirjaudu sisään ja jätä kommentti Rekisteröidy heti